Hlasování

Hlasování probíhá

Vyberte svého favorita/favoritku

Kategorie v přímé ošetřovatelské péči

Kristýna Čivrná

vrchní sestra, oddělení následné péče a následné rehabilitační péče, Penta Hospitals Nemocnice Vrchlabí

Kristýna Čivrná je vrchní sestrou dvou oddělení, kde má na starosti 40 lůžek a celkem 27 zaměstnanců. V současné době se pod jejím vedením otevřelo i nové oddělení následné rehabilitační péče, kde paní Kristýna uplatňuje své letité zkušenosti s péčí o pacienty po chirurgických a ortopedických výkonech, které pomáhá vrátit zpět do běžného režimu. Je to pracoviště, které je vyhledáváno pacienty ze širokého okolí. Kristýna se manažersky podílela na otevření tohoto nového oddělení od prvotní myšlenky přes tvorbu návrhů na vzhled oddělení či jeho technického vybavení až po nastavení a řízení veškerých procesů. Jak sama říká: „Jsem ráda, že jsem měla příležitost ovlivnit, jak bude vypadat a fungovat naše budoucí pracoviště. Mně i mému týmu se zde tak pracuje úplně jinak, než kdybychom přišli k hotovému.“  

Ředitel Nemocnice Vrchlabí MUDr. Michal Mrázek k tomu dodává: „Těší mě, že jsem právě Kristýně dal šanci aktivně řídit tento projekt, a výsledek jasně říká, že jsem vybral tu nejlepší.“  

Největší radostí vrchní sestry Kristýny, jak s úsměvem říká, je spokojený pacient, který odchází do domácího ošetřování. Neustále na sobě také pracuje a zvyšuje si kvalifikaci.  

Kristýna je zajímavá i tím, že se sestrou stala až v pozdějším věku. Inspiruje svým příběhem, kdy se na prahu třicítky rozhodla pro změnu – chtěla začít dělat práci, která dává smysl, a od základů změnila život – z prodavačky v supermarketu se stala sestrou a vrhla se přímo do první linie – do velmi náročné práce v domově se zvláštním režimem Alzheimer Home. Doplnila si patřičné vzdělání a po maturitě ve studiu stále pokračuje.  

Kristýna Čivrná právě dokončuje studium na Fakultě zdravotnických studií Univerzity Pardubice, obor všeobecné ošetřovatelství. Nejvíce ji dnes naplňuje práce se seniory, protože právě oni si nejvíce zaslouží naši péči a úctu, jak sama říká. Paní Kristýna je velmi aktivní. Každoročně se účastní ústních a praktických zkoušek žáků oboru ošetřovatel Krkonošského gymnázia a Střední odborné školy Hostinné. Její jméno je spojeno také s preventivní akcí Den zdraví s Nemocnicí Vrchlabí s ukázkou zdravotnických přístrojů a hygieny rukou, která je zaměřena na žáky základních a mateřských škol. Je velmi zdatná i v komunikaci, a to nejen se svými podřízenými či nadřízenými, ale i s pacienty a jejich rodinami, což je často mnohem náročnější než komunikace s kolegy.  

Kristýna se vždy umí zasmát, a i negativní věc dokáže obrátit ve vtip, proto je oblíbená u svých pacientů. Nadšení pro seniory z ní čiší, umí se s nimi vždy zasmát a být jim nablízku, když je potřeba. 

Celoživotní motto finalistky Kristýny Čivrné je KDE JE VŮLE, JE I CESTA.
 

Lenka Kolářová

Vrchní sestra chirurgického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov

Vrchní sestra Lenka Kolářová vždycky chtěla pracovat na chirurgii a tento sen se jí splnil. Po maturitě v roce 1985 nastoupila na chirurgii v prostějovské nemocnici, konkrétně na traumatologické oddělení. Po třech letech přestoupila na JIP chirurgických oborů a současně absolvovala specializační vzdělání v oboru ARIP. Celou svou profesní kariéru pracovala na chirurgii kromě krátké mateřské dovolené a jeden a půl letého působení na rehabilitační klinice v Německu. Po návratu působila jako všeobecná sestra v prostějovské nemocnici, poté na pozici staniční sestry a od roku 2017 je vrchní sestrou chirurgického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.  

Paní Lenka se vždy zajímala o ošetřování chronických ran a dekubitů. Od roku 2017 se ve spolupráci se specialistkami jednotlivých nemocnic a s IT firmou podílí na vývoji a zdokonalování elektronické dokumentace a fotodokumentace ran a dekubitů v mobilní aplikaci IKIS. Nemocnice AGEL Prostějov je pilotním pracovištěm pro celou skupinu AGEL. V současnosti sestra Kolářová působí na pozici koordinátorky pro ošetřování chronických ran a dekubitů nemocnic AGEL. Těší ji, že výsledky této práce usnadňují práci sestrám a lékařům a zároveň jsou přínosné a bezpečné pro pacienty. Jak říká, nikdy nelitovala, že se rozhodla právě pro chirurgii, a také vnímá, že má v životě obrovské štěstí, že dělá to, co ji baví a naplňuje. 

„Svoje vědomosti a znalosti Lenka Kolářová pravidelně předává konzultantkám jednotlivých oddělení a nemocnic, zaměstnancům i studentům. Pravidelně organizuje preventivní akci STOP dekubitům. Vloni přednášela o elektronické dokumentaci dekubitů na Sympoziu AGEL a na mezinárodních konferencích EPUAP (Evropský panel pro problematiku dekubitů) v Praze a v Komárně. Ocenění Sestra roku si zaslouží především za obrovský přínos k rozvoji elektronické dokumentace dekubitů,“ píše ve svém nominačním dopise Ing. Kristina Krausová, MBA, ředitelka odboru ošetřovatelské a sociální péče společnosti AGEL. 

„Láska k chirurgii mi vydržela po celou dobu a nedovedu si představit, že bych pracovala jinde. I když je moje pozice spojena spíše s manažerskou činností, vždycky se ráda vracím k lůžku pacienta nebo na ambulanci. U nás na chirurgii máme výborný kolektiv, sestřičky jsou spokojené a já s nimi,“ říká finalistka Lenka Kolářová.  

 

Bc. Lenka Pyciaková, DiS.

staniční sestra, Centrum vysoce specializované péče o pacienty s roztroušenou sklerózou a neuromyelitis optica, Neurologická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

„Je mi velkou ctí a radostí doporučit Bc. Lenku Pyciakovou, DiS., na ocenění Sestra roku. Její výjimečné odborné znalosti, péče o pacienty a oddanost profesi jsou inspirací pro nás všechny,“ napsala ve svém nominačním dopise náměstkyně pro nelékařské zdravotnické pracovníky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Mgr. Dita Svobodová, Ph.D., MHA. 

Profesní životopis Lenky Pyciakové svědčí o jejím opravdovém závazku k ošetřovatelství, neustálém vzdělávání a výjimečném přístupu k pacientům. Původně studovala dětské lékařství na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. I když studium na vlastní žádost ukončila, její nadšení pro zdravotnictví ji vedlo k dalšímu vzdělávání. V roce 1999 absolvovala vyšší odbornou školu jako diplomovaná porodní asistentka a v roce 2005 dokončila studium ošetřovatelství a pedagogiky na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Kromě toho v roce 2017 absolvovala certifikovaný kurz specifické péče o pacienty s roztroušenou sklerózou.  

Od roku 2002 pracuje na Neurologické klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde se postupně vypracovala až na staniční sestru Centra vysoce specializované péče o pacienty s roztroušenou sklerózou a neuromyelitis optica, Centra pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy a Všeobecné neurologické ambulance. Na péči o pacienty s roztroušenou sklerózou se specializuje již od roku 2006, což svědčí o jejím odhodlání a odbornosti v této náročné oblasti. 

Staniční sestra Lenka také aktivně přispívá k výzkumu a školení. Jako certifikovaný školitel vede kurzy specifické péče o pacienty s roztroušenou sklerózou a spolupracuje i na školení psychologů v této oblasti. Je členkou řídícího výboru MS Nurse Pro, kde se podílí na vytváření e-learningových programů pro sestry pečující o pacienty s RS. 

Její rozsáhlá publikační činnost zahrnuje odborné články i informační materiály pro pacienty. Pravidelně přednáší na konferencích a účastní se národních i mezinárodních workshopů, čímž sdílí své zkušenosti a nové poznatky se širokou odbornou veřejností. 

Do své práce investuje hodně času a úsilí, ale i přesto se snaží věnovat rodině a vnoučatům. Ráda pracuje na zahradě na chalupě v oblasti Českolipska, kde s manželem tráví volné chvíle. Nedílnou součástí jejího života je víra v Boha a činnosti spojené s křesťanským sborem. Kromě setkávání ve sboru pořádají společné akce, výlety a pobyty v přírodě. Její láska k přírodě a zapojení do aktivit křesťanského sboru svědčí o jejím pozitivním přístupu k životu. Důkazem je i fakt, že je adoptivním rodičem ohrožených druhů zvířat v pražské zoologické zahradě. 

Kategorie v sociálních službách

Ing. Daniela Nováková

Vrchní sestra SeneCura SeniorCentrum Havířov

Podle slov inženýrky Lucie Sklenářové, která Danielu Novákovou do soutěže přihlásila, je sestra Daniela skvělá manažerka, veselá povaha a týmový hráč. Péče o klienta je pro ni vždycky na prvním místě. Kolegové oceňují nejen její odbornost, profesionalitu, jasnou komunikaci, ale i to, že nikdy nezkazí žádnou legraci.  

Daniela Nováková nastoupila do SeneCura SeniorCentra Havířov v roce 2021 jako staniční sestra. Brzy se vypracovala na pozici vrchní sestry, což byl zlomový okamžik pro celý tým. Díky jejímu odbornému vedení za dva roky dosáhl domov maxima ve všech sledovaných oblastech kvality péče. 

Domov pro seniory ale nebyla Daniely první volba. Její pracovní dráha naopak začala u dětí. Po gymnáziu vystudovala vyšší odbornou zdravotnickou školu, obor porodní asistentka, a následně působila v gynekologické ambulanci. Vždy ji to ale táhlo směrem k sociálním službám, proto pokračovala v bakalářském studiu na filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě, obor sociální politika a sociální práce. Působila ale také v ostravském domově pro seniory nebo jako vedoucí přímé péče v Armádě spásy.  

Zdravotnictví jí ale chybělo. Chtěla být u klienta, pomáhat mu od jeho neduhů a starat se o tým. A tak v této oblasti pokračovala, především v pozici vedoucí útvaru zdravotnických služeb v domovech pro seniory. A protože se také zajímala o způsob financování sociálních služeb, vystudovala ještě hospodářskou politiku a správu na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. A pak už její kroky vedly do SeniorCentra Havířov. 

„Daniela je vysloveně řídící typ. Je strukturovaná, velmi spolehlivá a v našem domově zavedla udržitelné novinky. Uřídila by i odbornější projekt,“ říká o Daniele Novákové ředitel SeneCura SeniorCentra Havířov Roman Bigaj. 

Aktuální předsevzetí vrchní sestry Daniely je hlavně zvolnit. Na konci loňského roku jí byla diagnostikována vážná nemoc. K celé situaci se postavila čelem a s velkým odhodláním, které na ní všichni kolegové obdivují. A to nejen kolegové. Práce ji nabíjí a je pro ni vším. Jak říkává, problémy nechává na parkovišti. Velkou motivací pro ni je kromě pracovního poslání také rodina a dcerka s poruchou autistického spektra. A co o sobě říká sama Daniela: „Jsem celoživotní optimista, ať už mě potká cokoli.“  

Ilona Vašáková

Vrchní sestra Senior dům Beránek, s. r. o. Úpice

Ilonu Vašákovou do soutěže přihlásila sociální pracovnice Senior dům Beránek, s.r.o., Mgr. Lenka Hejnyšová. V nominačním dopise napsala: „Jménem Senior domu Beránek, s.r.o., bychom rádi do této prestižní soutěže nominovali naši vrchní sestru, paní Ilonu Vašákovou. Jsme přesvědčeni, že paní Vašáková je výjimečnou osobností, která si toto ocenění plně zaslouží. Ilona Vašáková není pro naše zařízení jen vrchní sestrou, ale skutečným „klenotem“, jaký bychom přáli i jiným zařízením. Chceme touto cestou paní Vašákové vyjádřit své upřímné uznání a poděkovat jí za všechno, co pro nás a pro naše klienty dělá.“ 

Životní pouť vrchní sestry Ilony začala na Střední zemědělské škole v Hořicích v Podkrkonoší. Po maturitě ale zjistila, že to není cesta, po které by chtěla jít. Poslechla svůj vnitřní hlas a s odhodláním se vrhla do studia Střední zdravotnické školy v Trutnově, kde si brzy uvědomila, že našla své pravé místo v životě – práci ve zdravotnictví, které se věnuje dodnes. Specializační způsobilost v oboru Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech pak získala studiem v Národním centru ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně. 

Práce pro paní Ilonu není jen zaměstnáním, ale životním stylem. Její srdečný a lidský přístup, nakažlivý úsměv, pozitivní energie a smysl pro humor dělají z práce radost, kterou sdílejí nejen kolegové, ale i klienti a jejich rodiny. Vždy otevřeně a upřímně sdělí svůj názor, čímž si získala respekt a úctu všech. Vrchní sestra Vašáková vždy hledá pro klienty to nejlepší a nejjednodušší řešení. Na poradách se aktivně zajímá o jejich potřeby a navrhuje další kroky ke zlepšení. Výjimečné je i její umění přiznat chybu.  

„Mimořádné jsou i její komunikační a rétorické dovednosti,“ píše se dále v dopise. „Paní Ilona dokáže krizové situace řešit s klidem a rozvahou. Je nesmírně pracovitá, obětavá, pečlivá a spolehlivá a vždy je ochotná naslouchat problémům svých kolegů. Díky svému přístupu se jí podařilo vybudovat skvěle fungující pracovní tým, na který se může spolehnout nejen ona, ale i naši klienti. A přestože má velkou rodinu a vnoučata, často pracuje i do noci, aby zajistila, že bude pro klienty vše perfektně připraveno. I přes mnohaletou praxi na nejrůznějších odděleních se vrchní sestra Vašáková neustále vzdělává.“ A závěrem svého nominačního dopisu navrhovatelka píše: „Paní Vašáková je inspirací pro nás pro všechny a ukazuje nám, že s dostatkem snahy a laskavosti můžeme klientům vytvořit krásný domov. Díky ní si uvědomujeme, že jenom společnými silami můžeme dosáhnout velkých věcí.“ 

Pavla Živná

Zástupce vrchní sestry, Městské centrum komplexní péče Benátky nad Jizerou

Vrchní sestra Jana Březinová k nominaci Pavly Živné do soutěže mimo jiné napsala: „K nominaci kolegyně Pavly jsem se rozhodla, protože bychom ji tímto způsobem všichni rádi ocenili a poděkovali jí za její práci. O naše klienty pečuje s láskou a věnuje jim velikou péčí. Svědomitým přístupem k práci a svým zájmem o klienty obohacuje nejen je, ale také veškerý ošetřovatelský personál. Pracuje s velkým nasazením, často nad rámec svých povinností, stále inovuje a nachází způsoby, jak pracovat lépe a efektivněji. Je opravdu nepostradatelnou součástí našeho týmu.“  

 

Sestra Živná pracuje ve zdravotnictví 37 let. Po dokončení studia na střední zdravotnické škole rok a půl pracovala jako sestra na porodnickém oddělení Nemocnice Mělník a poté krátce v jeslích v Mladé Boleslavi. Vystudovala obor porodní asistentka, avšak jejím celoživotním povoláním je péče o seniory. Od roku 1997 pracuje jako zdravotní sestra v Městském centru komplexní péče v Benátkách nad Jizerou, které původně neslo název Penzion pro důchodce. Během praxe na tomto pracovišti se vypracovala do pozice zástupce vrchní sestry, které je velkou podporou a pomocí. 

„Své poslání našla v péči o seniory a pochopila smysl této péče, která jí přináší vnitřní naplnění. Centrum se pro ni stalo druhou rodinou. Péče o potřebné, o klienty, kteří již nejsou schopni o sebe pečovat nebo jejich rodina péči o ně již nezvládá, je jí posláním,“ uvádí také vrchní sestra Březinová v nominačním dopise. A píše dále, že pro Pavlu je odměnou, když se klient vrací z návštěvy v rodině či z hospitalizace a říká, že se těšil domů. Pavla dokáže klienty podpořit, pochopit, podat pomocnou ruku, a vždy se snaží zachovat ducha rodinného prostředí. A také je Pavla týmová hráčka, která ví, že dobře složený tým je základním kamenem fungujícího pracovního kolektivu, jehož duch má velký vliv na klienty. Své letité zkušenosti zúročuje při zaučování nových kolegyň na pracovišti. Sestra Pavla se snaží pomáhat i na jiných pracovištích Centra. Když má při své náročné práci chvilku, odběhne za klienty do keramické dílny, kde jim pomáhá s jejich tvorbou. Chystá-li se nějaká společenská akce většího rozsahu, vždy pomůže s přípravou klientů nebo si s nimi i zatančí. Vůbec si nedovede představit, že by vykonávala jinou profesi.  

Paní Pavla je vdaná a má dva syny a dva vnuky. Její rodina je pro ni velkou oporou v soukromí i v práci a dělá jí radost. 

Kategorie čestné ocenění za celoživotní dílo v ošetřovatelství

Ilona Vintrová, DiS.

zdravotnický záchranář, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje

Paní Ilonu Vintrovou do soutěž přihlásily hned dvě navrhovatelky. Její sestra Mgr. Lydie Kratinová, vedoucí sociálních služeb společnosti MELA, o.p.s., Kolín, a také Ing. Maja Dreslerová z Fakultní nemocnice v Motole. 

„Ilona je člověk, pro kterého je práce vším. Do práce se vrhá po hlavě a dává do ní všechnu svoji energii. Je prostě na roztrhání. Je připravena pomoci kdykoliv a komukoliv, pro druhé by se rozdala. V současné době zvládá čtyři zaměstnání a ve všech je šťastná. S oblibou o ní říkám, že je takový Ferda Mravenec – práce všeho druhu,“ uvedla Lydie Kratinová v dopise, v němž Ilonu Vintrovou do soutěže přihlásila. 

Sestra Ilona pracuje ve zdravotnictví rovných 40 let. Narodila se ve Vimperku, kde také vychodila základní školu. Po maturitě na Střední zdravotnické škole v Písku, obor všeobecná sestra, v roce 1984 nastoupila do Dětské ozdravovny Javorník. Odtud odešla do nemocnice ve Vimperku, kde prošla všechna oddělení, včetně jeslí. V roce 1993 získala specializaci ARIP v Národním centru ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně. Kromě své práce v nemocnici sloužila ještě i jako sestra záchranné služby.  

Od roku 1999 pracuje jako výjezdová sestra Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje se základnami Vimperk, Prachatice, Volary, Lhenice a Vacov. Mimo to již 15 let poskytuje charitní terénní službu v Domě klidného stáří v Pravětíně. Zde pracuje také jako sestra, a když je třeba, tak i jako pečovatelka. Působí také na interním oddělení Nemocnice Strakonice a dále v zařízení se zvláštním režimem Kotva při této nemocnici, kde pečuje o nemocné s Alzheimerovou chorobou. Doplnila si vzdělání v oboru předškolní a mimoškolní pedagogiky. Je autorkou příručky První pomoc pro pracovníky mateřských škol.
Druhá navrhovatelka, Maja Dreslerová, ve svém nominačním dopise napsala: „Paní Ilonu Vintrovou jsem nominovala, protože celý život opravdu velmi poctivě pracuje. Práce ve zdravotnictví a pomoc druhému je pro ni vším. Neumí vůbec odpočívat, svou práci bere jako poslání. Všude, kam přijde, panuje dobrá nálada. Je to člověk se srdcem na pravém místě. Paní Ilona se řídí heslem: Pouze život, který žijeme pro druhé, stojí za to.“  

Sestra Ilona vychovala dvě adoptované děti a dnes se může radovat z vnoučka Matěje. Má ráda všechny děti, a tak s nimi ve volném čase jezdí na tábory, lyžovat či jezdit na kole, nebo společně hrají divadlo. A jak o sobě říká, moc si přeje, aby jednou mohla říct: „Můj život byl krásný a měl smysl.“  

V roce 2019 Ilona Vintrová získala prestižní ocenění Žena regionu za Jihočeský kraj.  

Kategorie Sestra mého srdce

Výherce posledního ročníku

Vítěz

PhDr. Renáta Zoubková, Ph.D

Vrchní sestra intenzivní péče Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice, Ostrava

Doktorce Zoubkové se ošetřovatelství v intenzivní péči stalo celoživotní láskou a snad i osudem. Obor poznala z pozice sestry u lůžka, z pozice vrchní sestry, ale i z pozice pedagoga. Ve Fakultní nemocnici Ostrava vede pracovní skupinu pro intenzivní péči. Je vstřícná ke studentům a k zajištění odborných praxí na Klinice anesteziologie a intenzivní medicíny (KARIM). Je to žena velmi energická, která svoji práci vykonává velmi zodpovědně s maximálním efektem pro pacienty, ale i pro personál. Svým pozitivním a inovativním přístupem a myšlením dokáže strhnout kohokoliv. Renáta Zoubková je nejen vysoce erudovaná sestra, ale i schopná a zodpovědná manažerka. Na tomto náročném pracovišti dokázala vybudovat stabilní pracovní tým na vysoké odborné úrovni. Svým sestrám předává své znalosti a dovednosti a podporuje je v dalším jejich profesionálním růstu. Své úsilí směřuje k neustálému zlepšování péče o pacienty na pracovištích intenzivní péče. Zasloužila se o vznik a realizaci projektu Acute Pain Servis (APS), který zajišťuje péči o pacienty s akutní bolestí v pooperačním období. Iniciovala vznik Nutriční ambulance, která slouží k diagnostice a léčbě podvýživy, zejména pak k indikaci domácí enterální výživy. Podařilo se jí implementovat řadu projektů do přímé ošetřovatelské intenzivní péče. Velký úspěchem v oblasti vzdělávání sester je vznik navazujícího magisterského vzdělávání v rámci intenzivní péče. Své zkušenosti předává při výuce studentů na lékařské fakultě Ostravské univerzity, ale i v rámci rozsáhlé publikační činnosti. Je organizátorkou řady odborných konferenci, v rámci sesterské sekce připravuje například mezinárodní konferenci Colours of Sepsis.

„Renáta Zoubková je velice schopná manažerka, o čemž svědčí nejen skutečnost, že na KARIM je poskytována ošetřovatelská péče na špičkové úrovni, ale i fakt, že je zde stabilní pracovní tým, u kterého si získala autoritu jako odborník, i jako člověk. Její pracovní nasazení je obdivuhodné. Stejně jako zápal pro profesi a neutuchající snaha o zavádění nových metod v ošetřovatelství. Kromě toho, že je vysoce erudovaná všeobecná sestra, svým postojem a láskou k profesi naplňuje nároky na odbornou, kulturní i etickou úroveň představitele této profese a nemalou měrou přispívá ke zvýšení prestiže ošetřovatelství. Je mi ctí s kolegyní Zoubkovou pracovat,“ napsala v nominačním dopise PhDr. Andrea Polanská, MBA, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči. V soukromí se paní Renáta maximálně věnuje své rodině. Ve volném čase jezdí na kole nebo si jde zaběhat.